Kerk Bedum

Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Bedum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 20 januari t/m 24 februari 2019
Expositie Herma van Bolhuis

Expositie Herma van Bolhuis

Herma van Bolhuis (Amersfoort,1964) schildert in een impressionistische stijl, een losse toets kenmerkt haar werk. Door haar manier van schilderen is er beweging te zien in haar schilderijen. Vooral in de stadsgezichten die zij maakt. De stadsgezichten zijn met name van Groningen, al wil ze zich niet toeleggen op één enkele stad. Ook maakt Herma portretten, bij het schilderen van dit onderwerp probeert ze de geportretteerde op een onbewaakt moment 'te vangen' en vast te leggen. Het moment speelt een grote rol. Herma van Bolhuis heeft een periode lessen gevolgd aan een avondopleiding van kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft zij lessen gevolgd bij verscheidene docenten, waaronder Gerard van de Weerd en Sam Drukker.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zondag 17 februari t/m 24 april 2019
Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Van 17 februari tot 24 april exposeren Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders hun vrije werk - schilderijen, keramiek en combinaties daarvan - in de kerk van Rottum. Hun keramische werk is geïnspireerd op het Groninger land. In het tweedimensionale werk voert de mens de boventoon. Tiny en Linda hebben samen een galerie en atelier in een voormalige lagere school te Roodeschool. Dit jaar bestaat de school precies 90 jaar. Ook zijn ze samen opgeteld 90 jaar actief als beeldend kunstenaars (Tiny 55 jaar en Linda 35 jaar). Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten ter viering van dat 90-jarig bestaan. Tiny Bouter-Snijders (Amsterdam) maakt abstracte, monumentale keramische objecten. Wat haar vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Ook haar reis naar Japan werkt door een in haar werk. Linda Bouter (Rietveld Academie, Amsterdam) begon als edelsmid/schilder, maar ontwikkelde zich daarnaast als keramist. De afwisseling tussen schilderen en werken met klei is haar op het lijf geschreven. Het brengt haar veel inspiratie, waaruit o.a. het gecombineerde werk (keramiek op paneel) ontstond. Juist omdat het schilderen eigenlijk heel meditatief is en het werken met klei heel aards, vult dit elkaar goed aan. Linda en Tiny maken ook het zogeheten wadden keramiek: binnen- en buitenpotten, kaarsenstandaards, heksenhoedjes, klokken, schalen, reliëfs en gebruiksgoed. In opdracht vervaardigen zij ook speciale urnen en gedenktekens.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Prijs Toegang gratis

23

februari
Vintage Kilo Sale

Vintage Kilo Sale

VinoKilo is het grootste vintage sale event in Duitsland waar tweedehands items in een kiloprijs worden verkocht. Altijd aanwezig: een hoop Vino en fantastische muziek. We focussen op plezier bij VinoKilo terwijl we onze gemeenschap stimuleren om divers te zijn in hun kledingkeuze! Waarom? Omdat we tegen textielafval zijn en voor een betere manier van consumptie. Textielafval is de grootste milieuvervuiler na de olie industrie. Tot nu toe hebben we 54.000 kilo aan kleding terug in de kledingkasten van vintage liefhebbers kunnen hangen. Maar er is nog steeds 800 miljoen ton aan kleding die niet gebruikt wordt in containers in steden en havens in de wereld. Dus VintageUp en wees #Stylishsustainable en #Cosumedifferently.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2 Groningen
Tijd 11:00 - 18:00 uur
Lees meer

24

februari
Concert Consequens

Concert Consequens

Het ensemble, dat onder leiding staat van tenor Han Warmelink, is de voortzetting van het bekende vocale kwintet Sequens, dat in zijn rijke historie zo’n 600 a capella concerten verzorgde met geestige en geestelijke muziek (zie www.sequensinfo.nl). In Consequens werken de zangers samen met enkele instrumentalisten om uitdagende barokmuziek te kunnen uitvoeren. De begeleiding bestaat uit twee violen en een kistorgel, een ideale omvang voor de prachtige, maar kleine kerk van Den Andel. Consequens voert een programma van een uur uit rond de Musikalische Exequien van de Duitse grootmeester Heinrich Schütz. Het betreft een uitvaartmis gecomponeerd voor de toenmalige landsheer van Gera, Heinrich Posthumus Reuß. Voor deze mis gebruikte Schütz, die precies 100 jaar vóór Bach ter wereld kwam, bijbel- en liedteksten die door Reuß zelf waren uitgekozen om in zijn grafkist te graveren. Vooruitwijzend naar de lijdenstijd worden daarnaast Die sieben Worte Jesu Christi am Kreuz uitgevoerd, een kort oratorium waarin de laatste woorden van Christus worden weergegeven op basis van hetgeen wordt beschreven in de evangeliën van Johannes, Marcus, Lucas en Mattheüs.

Locatie Kerk Den Andel: De Streekweg 91 Den Andel
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00

24

februari
Wandelend concert langs monumentale orgels

Wandelend concert langs monumentale orgels

Sappemeer Twee kerken met monumentale orgels die, doordat er geen wekelijkse diensten meer zijn, nog nauwelijks te horen zijn. Een bijzondere concertmiddag brengt daar verandering in. Stuk voor stuk zijn het prachtige gebouwen; de Doopsgezinde kerk, de Sint Willibrorduskerk en de Koepelkerk in Sappemeer. Minder bekend, want niet van buitenaf zichtbaar, is dat in deze kerken ook schitterende orgels staan. In de Doopsgezinde- (Lohmanorgel) en Koepelkerk (Van Oeckelenorgel) zelfs Rijksmonumenten. Een aantal liefhebbers wil deze kerken en hun instrumenten door een wandelend concert onder de aandacht te brengen. ,,Alleen in de Willibrorduskerk worden nog diensten gehouden’’, zegt Jan Boekholt, medeorganisator van het Drie kerken concert, uit Sappemeer. ,,In de Doopsgezinde- en de Koepelkerk worden de orgels niet meer regelmatig bespeeld, of zijn ze in elk geval niet regelmatig voor het publiek te horen. Kaarten kosten 10 euro (kinderen tot 12 jaar gratis). Verkoop bij Comprint, Noorderstraat 81-83) of reserveren via de mail en betalen bij binnenkomst. De Doopsgezinde kerk is om half twee open.

Locatie Doopsgezinde kerk, Willibroduskerk en Koepelekerk: Sappemeer
Tijd Aanvang 14:00 uur
Inlichtingen 3kerkenconcert@gmail.com
Lees meer

24

februari
Broescursus Grunnergers Olaf Vos

Broescursus Grunnergers Olaf Vos

Een swingende toal-middag door Olaf Vos. Deze middag wordt u aangeboden door de Culturele Commissie van Nieuw Scheemda /´t Waar. Het wordt een interactieve show met muziek, poëzie, spelelementen en een flinke dosis humor. Dus geen taaie les met wat droge theorie over het Gronings. Olaf Vos maakt je op een creatieve manier enthausiast voor taal. Aan het einde van de les heb je zeker iets nieuws geleerd en ook een amusante middag gehad. Wel even “Pen en pepier bie der haand? Joa? Din goan we lös!” Olaf Vos is een vindingrijke Nederlandse taal-weteschapper, singersong writer en presentator. Hij presenteerde enkele jaren het taalprogramma Grunnegers op RTV Noord en geniet daardoor bekendheid bij een breed publiek. Hij is groot liefhebber van de Groningse taal. De inspiratiebron voor zijn rap en liedteksten als zanger van VanDeStraat. In 2006 startte hij met de Groninger rapgroep Bond tegen Harries en in 2010 begon hij aan zijn solocarrière

Locatie Kerk Nieuw Scheemda: Hamrikkerweg 27 Nieuw Scheemda
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00

24

februari
Yoga in concert

Yoga in concert

Vanuit het yogacentrum in Saaxumhuizen organiseren (wereldberoemde) gitarist Jan Kuiper en Yvonne Hoop een yogasessie in de kerk, met aansluitend een door ons verzorgde Indiase picknick op de planken kerkvloer. Meer informatie en reserveren uitsluitend via www.yoga-huis.nl (onder Yoga & Food). Snel reageren, want er zijn maar 16 plaatsen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 11:00 - 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 40,00
Lees meer

27

februari
Kunst in zicht: Nubië - land van de zwarte Farao'

Kunst in zicht: Nubië - land van de zwarte Farao'

Kunst in Zicht heeft historicus Kees Dinkla opnieuw bereid gevonden een inleiding te geven op een tentoonstelling in het Drents Museum. Dit keer gaat het over de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s die vanaf 16 december tot en met 5 mei 2019 is te zien. Farao’s uit Egypte kent u allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston - komen hiervoor naar Assen toe. Wetenschappers van dit museum waren van 1907 tot 1928 betrokken bij de opgravingen van de vondsten en daardoor beschikt het museum in Boston over een van de grootste Nubische collecties. De tentoongestelde objecten zijn nog maar zelden in Europa te zien geweest. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664 v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder die van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka. Spreker: Kees Dinkla MA Aanmelden via onderstaand emailadres of 050-3188651. Entree €15. Vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald) €12,50.

Locatie Remonstrantse Kerk Groningen: Coehoornsingel 14 Groningen
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl
Lees meer

1

maart
Sehnsucht und Kartoffelsalat De Noorderlingen

Sehnsucht und Kartoffelsalat De Noorderlingen

Een spiksplinternieuwe regie van Lies van de Wiel geïnspireerd op de film ‘Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders. Hoe naïef kan een engel zijn? [Ergens tussen der Himmel, die Stadt und Unterground] Gezocht: een leven en wel nu! Zwarte koffie Droge worst Fietsen zonder handen Onbereikbare liefde Portie narigheid Zak aardappelen Een mooie vreemdeling Beetje vuur is ook niet verkeerd Ik kan hier toch niet zo roemloos ten onder gaan. ‘’De combinatie Van de Wiel en De Productiegroep blijkt al jaren steevast een gouden formule!’’ - Dagblad van het Noorden. Kaartverkoop via onderstaande website. Entree €10,50 voor boven de 18. Onder de 18 €9,00.

Locatie 't Marnehoes Wehe den Hoorn: Kerkstraat 21 Wehe den Hoorn
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,50
Lees meer

1

maart
Annie Post

Annie Post

Binnenkort meer informatie.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valge 12 Klein Wetsinge
Prijs Toegang gratis